Aurinkopaneelien ekologisuus

Vuoteen 2050 mennessä odotetaan syntyvän valtava jätevuori, ellei kierrätysketjuja saada toimimaan nyt.

Vaikka aurinkopaneeleja mainostetaan kaikkialla maailmassa ratkaisevana välineenä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, niiden käyttöikä on vain 25 vuotta.

Asiantuntijoiden mukaan miljardeja aurinkopaneeleja joudutaan lopulta hävittämään ja korvaamaan. Maailmassa on asennettu yli yksi terawatti aurinkovoimavaraa. Tavallisen aurinkopaneelin kapasiteetti on noin 400 W, joten jos otetaan huomioon sekä kattopaneelit että aurinkopuistot, aurinkopaneeleita voi olla jopa 2,5 miljardia.

Energia-asiantuntijat vaativat kiireellisiä toimia hallituksilta uhkaavan maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin estämiseksi.

Vuoteen 2050 mennessä odotetaan syntyvän valtava jätevuori, ellei kierrätysketjuja saada toimimaan nyt. Vaikka aurinkopaneelien tuotanto kasvaa edelleen – mikä on hienoa – meidän on kysyttävä, miten käsittelemme niiden jätteet.

Aurinkopaneelibuumi

Maailman aurinkoenergian tuotantokapasiteetti kasvoi 22 prosenttia vuonna 2021. Suomessa asennetaan kuukausittain noin 1 000 aurinkopaneelia, joista suurin osa on omakotitalojen katoilla. Usein aurinkopaneeleista tulee suhteellisen taloudellisesti kannattamattomia ennen odotettua käyttöikäänsä. Uusia, tehokkaampia malleja kehitetään säännöllisesti, joten saattaa olla edullisempaa korvata 10 tai 15 vuotta vanhat aurinkopaneelit päivitettyillä versioilla.

Jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, vuoteen 2030 mennessä romua arvioidaan syntyvän neljä miljoonaa tonnia – mikä on vielä hallittavissa – mutta vuoteen 2050 mennessä romua voi olla globaalisti yli 200 miljoonaa tonnia. Tämä on mittakaavassa, jossa maailmassa tuotetaan tällä hetkellä yhteensä 400 miljoonaa tonnia muovia vuosittain.

Kierrätyksen haasteet

Aurinkopaneelien kierrätyslaitoksia on niukasti, sillä vasta äskettäin ei ole ollut paljon jätettä, jota voitaisiin käsitellä ja hyödyntää uudelleen. Kotimaisten aurinkopaneelien ensimmäinen sukupolvi on vasta nyt saavuttamassa käyttöikänsä päättyessä. Asiantuntijoiden mukaan kiireellisiä toimia tarvitaan, kun nämä yksiköt lähestyvät elinkaarensa loppua.

Toivottavasti tulevaisuudessa hopeaa ja muita materiaaleja voidaan ottaa talteen käytöstä poistetuista aurinkopaneeleista ja kierrättää, jotta uusien paneelien tuotantoa voidaan nopeuttaa. Tällä hetkellä hopeaa ei ole riittävästi saatavilla rakentamaan niitä miljoonia aurinkopaneeleja, joita tarvitaan siirryttäessä fossiilisista polttoaineista.

Teknologia on kallista. Euroopassa aurinkopaneelien maahantuojat tai valmistajat ovat vastuussa niiden hävittämisestä, kun ne tulevat käyttöikänsä päähän. Monet suosivat jätteen murskaamista tai silppuamista, sillä se on paljon halvempaa.

Usein kysyttyä

Kuinka kauan aurinkopaneelit kestävät?

Aurinkopaneelien käyttöikä on yleensä 25-30 vuotta, mutta ne voivat toimia tehokkaasti pidempäänkin. Paneelien teho heikkenee ajan myötä, mutta heikkenemisnopeus on yleensä alle 1% vuodessa.

Onko aurinkosähköjärjestelmä ympäristöystävällinen?

Aurinkosähkö on yksi ympäristöystävällisimmistä energianlähteistä, koska sen tuotanto ei tuota kasvihuonekaasupäästöjä. Aurinkopaneelien valmistuksessa ja kierrätyksessä syntyy jonkin verran päästöjä, mutta niiden ympäristövaikutus on huomattavasti pienempi kuin fossiilisten polttoaineiden käytön