Aurinkopaneelit: säästöjä vai säätöä?

Kuluttajien tuoreet kokemukset ja valitukset valaisevat.

Aurinkopaneelien suosio on jatkuvassa nousussa, mutta samalla myös ongelmiin liittyvät yhteydenotot kuluttajaviranomaisille ovat lisääntyneet. Vuonna 2022 kuluttajaviranomaiset vastaanottivat 230 yhteydenottoa aurinkopaneeliongelmista, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli lähes sata vähemmän.

Aurinkoenergiayhdistyksen mukaan aurinkopaneeleja asennettiin viime vuonna yli 20 000 pientalojen, rivitalojen ja pienkerrostalojen katolle, ja tänä vuonna määrän odotetaan nousevan jopa 30 000 aurinkosähköjärjestelmään.

Kuitenkin, kasvavan suosion myötä myös pettymyksiä ja ongelmia on ilmaantunut.

Varjopuolet

Kuluttajaviranomaisten saamat yhteydenotot liittyvät erilaisiin ongelmiin, kuten ylihinnoitteluun, kaupantekoon liittyvään hoputukseen, toimitusviivästyksiin ja laadullisiin puutteisiin. Erityisesti kotimyyntitilanteet ovat aiheuttaneet painostusta ja epäselvyyksiä peruuttamisoikeuteen liittyen.

Suomen Aurinkoenergiayhdistyksen puheenjohtaja Markus Andersén piti Ylen-hastattelussa valitusmääriä ”huolestuttavina” ja toteaa, että toimialan nopea kasvu on osaltaan vaikuttanut tähän. Paneelien kysynnän kasvaessa myös myyvien ja asentavien yritysten määrä on lisääntynyt, mutta kaikilla ei ole ollut tarvittavaa ammattitaitoa.

Aurinkopaneelien asentaminen vaatii pätevyyttä ja osaamista, ja alalle on alkanut ilmestyä koulutuksia, jotka keskittyvät erityisesti kattoasennuksiin. Viime vuoden sähkön hintakriisi nosti aurinkopaneelien kysyntää ja hintoja, mutta nyt sähkön hinta on laskenut lähelle normaalia, eikä Andersén usko sen vaikuttavan merkittävästi aurinkopaneelikauppaan.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin ajan kuluessa sähkölaskun pienenemisenä. Takaisinmaksuaika on yleensä noin kymmenen vuotta, mutta todellinen aika riippuu sähkön hintakehityksestä.